فهرست مطالب
هوشمندسازی برق ساختمان چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی در ساختار بسیاری از وسایل و تجهیزات مورد استفاده در زندگی با تغییر و تحول زیادی روبرو هستیم و نمونه بارز آن خانه های هوشمند می باشند. در این خانه ها تلاش میشود تا تمام وسایل مخصوصا تجهیزات الکتریکی و برقی بصورت یکپارچه و از راه دور قابل کنترل باشند. هوشمند سازی برق ساختمان به مجموعه فعالیت هایی گفته میشود که هدف اصلی در آنها تحت کنترل قرار دادن وسایل برقی از راه دور و از طریق نرم افزارهای نصب شده بر روی تلفن همراه و تبلت می باشد.
در ساختار سیستم های هوشمند سازی برق ساختمان، تمام سرخط های برق کشی به تابلو برق هوشمند وارد میشوند. درون تابلو برق هوشمند ، کنترلر های هوشمندی وجود دارند که از طریق کابل KNX با تجهیزات دیواری مانند کلیدهای هوشمند و تاچ پنل ها متصل شده اند . با توجه به اینکه این سیستم ها قابل برنامه ریزی بوده و با تعریف سناریو می توان رفتار خودکار را برای سیستم روشنایی و سایر وسایل برقی تنظیم کرد، به همین دلیل درصد خطا در آنها بسیار پایین بوده و مصرف برق را تا حد زیادی کاهش می دهند.
ساختار سیستم برق هوشمند ساختمان
در کابل کشی برق خانه های هوشمند به جای ورود سرخط ها به کلیدهای مختلف، مستقیم وارد تابلو برق میشوند.
تابلوی برق هوشمند از مهم ترین بخش ها در این سیستم بوده و امکان برنامه ریزی و ارسال فرمان به سایر وسایل را فراهم می کند. در این تابلوهای برق واحد کنترلر که با تمام وسایل برقی در ارتباط است، فرمان ها را ارسال می کند.
کنترل وسایل برقی در این سیستم به چند روش قابل انجام است و از رایج ترین آنها می توان به کلید های هوشمند اشاره کرد. کلید های هوشمند میتوانند جایگزین ریموت تلویزیون و کولر و غیره شوند و از این طریق می توان سیستم های روشنایی و گرمایشی سرمایشی و غیره را کنترل کرد.
هر یک از سیستم های هوشمند سازی برق ساختمان دارای نرم افزار و اپلیکیشن های مخصوص هستند. با نصب این نرم افزارها در بستر اینترنت می توان از راه دور کنترل لوازم برقی را برعهده گرفت.
در سیستم های هوشمند سازی برق امکان تعریف سناریو وجود دارد. به طوریکه بر حسب شرایط مورد نظر از قبیل ورود و خروج از منزل، میزان روشنایی و رنگ نور و غیره را تنظیم نمود. در این صورت تمام وسایل بر اساس تنظیمات سناریوی فعال عمل نموده و به صورت خودکار رفتار خود را تغییر می دهند.
انواع هوشمند سازی برق ساختمان
علاوه بر تفاوت هایی که در نوع تجهیزات به کار رفته در هوشمند سازی وجود دارد، نحوه برقراری ارتباط آنها با کنترلر نیز به شیوه های مختلفی قابل انجام است. بر همین اساس می توان انواع هوشمند سازی برق ساختمان را به صورت زیر دسته بندی کرد:
هوشمند سازی بیسیم برق
شیوه های متعددی برای پیاده سازی این روش وجود دارد . این روش چند مزیت مهم را به همراه دارد که مهم ترین آنها، عدم نیاز به کابل کشی و اجرای سریع و قابل پیاده سازی در هر محیط می باشد. البته در روش های بی سیم امنیت تا حدودی کاهش پیدا می کند و احتمال نفوذ به آنها وجود دارد.
هوشمند سازی سیمی برق
در حال حاضر بسیاری از سیستم های پیشرفته هوشمند سازی از روش های سیمی برای برقراری ارتباط میان کنترلر و وسایل برقی استفاده می کنند. پس از ورود سرخط ها به تابلو برق، کنترلر با سیم کشی های استاندارد به وسایل متصل میشود. از جمله کابل کشی های بسیار شناخته شده کابل های KNX می باشند. این گروه از هوشمند سازی برق ساختمان از نظر امنیت در سطح بسیار بالایی قرار دارد.
مزایای هوشمندسازی برق ساختمان نسبت به سیم کشی سنتی
ستفاده از تجهیزات مختلف و ایجاد تغییر در سیم کشی سنتی برای هوشمند سازی برق منزل، بدون شک هزینه بر بوده و نیاز به ایجاد تغییرات اساسی است. اما بدون شک این سیستم ها مزایای زیادی به همراه دارند و به همین دلیل صرف هزینه برای آن کاملا توجیه شده است. از مهم ترین مزایای هوشمند سازی برق ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش سطح امنیت
یکی از مهم ترین و اصلی ترین مزایای هوشمند شدن برق ساختمان ها، افزایش سطح امنیت می باشد. چون در این سیستم ها تمام تجهیزات امنیتی از قبیل دزدگیر، آیفون و دوربین های مدار بسته و غیره از راه دور قابل کنترل هستند. به عنوان مثال از راه دور می توانید تشخیص دهید که چه کسی پشت درب است و صفحه نمایش آیفون روی گوشی تلفن همراه یا تبلت در دسترس است.
کاهش مصرف انرژی
از دیگر مزایای این سیستم ها می توان به کاهش بسیار زیاد مصرف انرژی اشاره کرد. در هوشمند سازی برق می توان سناریوهایی را تعریف کرد تا در شرایط خروج از منزل تمام لامپ ها خاموش شوند یا نور آنها تا حد امکان کاهش پیدا کند. در این صورت اگر فراموش کردید لامپ ها را خاموش کنید، کنترلر به صورت خودکار این کار را انجام می دهد. بر اساس بررسی های صورت گرفته حدود ۳۰ درصد مصرف برق و انرژی با هوشمند سازی کاهش پیدا می کند.
آسایش بیشتر با هوشمندسازی برق
هدف در رشد تکنولوژی فراهم کردن شرایط بهتر برای زندگی می باشد و این موضوع را به خوبی در هوشمند شدن برق ساختمان می توان احساس کرد. تعریف سناریوهای مختلف بر حسب شرایط مورد نیاز و برنامه ریزی وسایل برقی برای آن از دیگر مزایایی می باشد که می توانید به آن دست پیدا کنید. به عنوان مثال با تعریف سناریو استراحت، میزان روشنایی لامپ ها و نور آنها به اندازه مورد نظر به صورت خودکار تغییر پیدا می کند. علاوه براین میزان باز و بسته بودن پرده های برقی نیز بر همین اساس تغییر می کند و بدون شک تاثیر زیادی در تجربه استراحت با کیفیت خواهد داشت.